петък, 7 октомври 2011 г.

вкусни дробчета

- 500 гр пилешки дробчета
- 2 -3 или повече скилидки чесън
- 2 домата
- 150 гр моцарела (може да се замени с кашкавал)
- 2 с.л. зехтин (може и олио)
- сол, черен пипер, чубрица

Слагаме мазнината на огъня и запържваме изчистените дробчета по 3-4 минути от всяка страна, да се запечатят. При тях или отделно запържваме и глава лук.
Когато са готови, добавяме чесъна нарязан наситно или пресован, подправките, разбъркваме и сипваме в тавичка за печене.
Изчистваме доматите от люспите и ги нарязваме (в Италия ги режат на кубчета, аз на кръгчета) и нареждаме върху дробчетата.
Отгоре слагаме моцарелата, около 50-70 грама, но тъй като тя не прави коричка при печенето, добавям още 100 грама ементал или друго сирене.
Запичаме във фурната на 180 град до зачервена коричка.
В Италия поднасяха дробчетата като отделно ястие, без гарнитура, но, ако решите, винаги може да импровизирате и добавите гарнитура.

Моите бележки: В олиото запържвам  дробчетата и изсипвам в тавата за печене. Запържвам и нарязания на полукръгчета червен лук, добавям пресован чесън, черен пипер, сол и изсипвам при дробчетата, разбърквам хубаво. Отгоре зимата слагам от нарязаните домати за готвене, като отцеждам сока, а лятото нарязани пресни домати. Настъргвам от българския кашкавал и запичам. Може да запържите първо лука и в същата мазнина дробчетата, а може и заедно – дробчета и лук, както ви е по-лесно. Получава се много вкусно и уханно ястие.

Няма коментари:

Публикуване на коментар