3 моркова
1 чаша захар
1 чаша олио
1 литър вряла вода
1 чаша 6% винен оцет
3 с. л. сол
4 скилидки чесън
Нарязваме зелето, морковите настъргваме на едро ренде, смесваме и леко претриваме с ръце.
Приготвяме маринадата: в поохладената вода разтваряме захарта, солта, оцета, олиото, чесъна, наситно нарязан. Не слагайте чесъна в гореща вода, посинява.
Заливаме зелето с маринадата и слагаме отгоре някаква тежест – чиния например и нещо върху нея, ако е много лекичка. От даденото количество се получава доста сладко-кисело зеле, някъде около 6-литрова тенджера. След 3-4 часа може да се хапва, но най-вкусно е след денонощие. Може да се съхранява около седмица в хладилника.
Моите бележки: Пробвах с половин кг зеле, много бързо се изяде вкъщи и много ни хареса. Направих цяла доза и сега си имам вкусна салатка за няколко дена поне. Наистина става по хубава с времето. Позволих си да не я правя с кипната вода, а направо със студена, засега проблем няма. Чашата, която използвах, е 240 мл. Чесън слагам малко повече, пасиран. В хладилника стои в похлупена тенджера. Тежест е нужна само в началото, докато зелето е на сухо. След време си пуска вода и вече цялото е в маринадата. Изваждате с решетеста лъжица и грабвате вилиците. Много е вкусно!

Няма коментари:
Публикуване на коментар