петък, 7 октомври 2011 г.

пилешки гърди

Пилешките гърди се обезкостяват, ако е нужно, но не се разделят на парчета и се слагат в солена вода за два часа. На чаша вода 1 с.л. сол. Водата трябва да покрива месото.
След 2 часа месото се изважда, подсушава се и се намазва хубаво от двете страни със смес от подправки.

За пилешки гърди – 2 бр.
Вода - 1 литър
Сол – 3-4 с.л.(но внимавайте да не загорчи от сол)

За намазването:

Червен пипер – 1-2 с.л.
Мед - 1 с.л.(може и да намалите, ако не обичате сладко, но то почти не се усеща)
Черен пипер на вкус
Горчица - 1 с.л.
Чесън- 2-3 скилидки
Олио – 2-3 с.л.

Всичките съставки смесвате хубаво в купичка и с тях намазвате подсушените гърди. Фурната на печката трябва да е предварително загрята на 250 град. Намазаното месо може да навиете на рулца и да закрепите с клечки за зъби, конец или без нищо, може и просто да сложите едно върху друго двете им крила. В тавичката, в която ще печете, сложете фолио, иначе трудно се мие. Удобни са и еднократните тавички от фолио. Слагате във фурната и печете точно 15 мин, след това изключвате фурната, без да я отваряте, и забравяте пастрамата за 1-2 часа, до пълното изстиване на фурната. Аз обикновено изтрайвам час.

P.S. Ако гърдите (може и пуешки да са) са по-големи, печете 20 мин. Получава се страшно крехко, сочно и ароматно печено месо.
Рецептата ми е сборна, затова не слагам източник, но в рунета има доста подобни рецепти. С месо от домашни кокошки рецептата не е пробвана.

Няма коментари:

Публикуване на коментар