понеделник, 14 април 2025 г.

Торта с моркови

 Необходими продукти:

За морковената смес:
1 1/2 ч.ч. брашно
1 1/2 ч.ч. рендосани моркови
1/2 ч.ч. млени орехи
1 ч.ч. захар
1 ч.л. канела
1 ч.л.сол
1 ч.л.сода
3/ 4 ч.ч. олио
2 яйца
1/2 ч.ч. стафиди


За чийз сместа:
500 г крема сирене
1/2 ч.ч заквасена сметана
2 яйца
3/4 ч.ч. захар
1 1/2 с.л. брашно
1 ванилия
щипка сол

Глазура:
120 г крема сирене
1/ 3 ч.ч пудра захар
4 с.л. масло
ванилия и орехи

1ч.ч= 200 мл


Както винаги ви препоръчвам да започнете приготвянето на десерта, като сложите всички продукти на масата в исканите мерки, защото от там насетне не само е детска игра, но и няма къде да сбъркате. Плюс това продуктите стават на стайна температура.
Започваме със смесването на сухите съставки за морковената смес. В купа слагаме брашното, захарта, канелата, солта, содата, млените орехи и разбъркваме. 
След това прибавяме морковите, 
олиото, стафидите  ( може да ги накиснете в малко топла вода с ванилия преди това, за да набъбнат) и яйцата. Разбъркваме всичко с телена бъркалка на ръка до еднородна смес.
В друга купа смесваме всички ставки за чийз сместа. Може да ползвате и само крема сирене, без сметана, но смятам, че със сметана става още по-пухкава.
Отново разбиваме всичко на ръка с телена бъркалка до еднородна смес.
Приготвяме си форма за торта с махащи се стени с диаметър около 22 см и застиламе с хартия за печене на дъното.
Pосле слагаме една трета от чийз сместа, после слагаме още малко от морковите, и завършваме пак със чийз сместа.
Пъхаме да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40-50 минути. Преди да се украси е добре да изстине напълно, което може да отнеме няколко часа.
За украсата заложих на глазура от крема сирене, масло и захар, но вие може да изберете и друга. Декорирах с още малко орехи и захарни морковчета, които се продават готови в магазините по Великден.

Няма коментари:

Публикуване на коментар