Продукти:
(за кексова форма 25х11см или кръгла с диаметър 22-24см)
3 яйца Л
130г кристална захар
100г кокосови стърготини (или кокосов чипс, натрошен)
150г гръцко кисело мляко 10% или гръцко кисело мляко с кокос*
80г олио
215г бяло брашно (или безглутеново брашно)
7г бакпулвер (2/3 пакетче) или био бакпулвер с винена киселина, без глутен
1 ч.л. кокосов екстракт/есенция или кокосов ликьор Малибу (по избор)
кората на 1/2 лимон
* има такова с 9% масленост в Лидл. Ако предпочитате, може да използвате кокосово кисело мляко.
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 180С.
Намажете с масло форма за печене с приблизителни размери 25 х 11см. или кръгла форма с диаметър 22-24см. Поръсете я с брашно и изтръскайте излишното.
Сипете брашното и бакпулвера в купа и ги разбъркайте с бъркалка, за да вкарате въздух в сместа.
Счупете яйцата в дълбока купа. Добавете захарта и разбийте добре с миксер на максимална скорост, докато сместа утрои обема си и побелее. Хубаво е да разбивате поне 4-6 минути, за да се получи пухкав кекса.
Добавете олиото, разбийте на ниска скорост за минута, след което прибавете киселото мляко. Разбийте леко.
Прибавете брашното на два пъти, като след всеки прием разбивайте с миксера на 1ва степен, колкото да не останат бучки в сместа.
Накрая добавете аромата, настърганата лимонова кора и кокосовите стърготини. Разбъркайте с бъркалка.
Изсипете сместа във формата. Изпечете за около 35-40 минути до златисто и готовност. Проверете с клечка, дали е изпечен. Ако е суха, значи е готов.
Няма коментари:
Публикуване на коментар