неделя, 1 октомври 2017 г.

дроб с чесън и лимон

800 гр дроб (моят е смес от телешки и свински в пакетчета) 
кимион и черен пипер по 1 ч л 
сол на вкус
200мл прясно мляко

200 гр. брашно
олио за пържене

сока на 2 лимона (около 120мл) 
6-7 скилидки чесън


Приготвяне:

* Дробът се нарязва на дребни хапки и поставя за час-два в прясно мляко да се изкисне 
* Изцежда се хубаво и се поръсва с подправките и солта. Обърква се
* Посипва се с брашното (в гевгир аз за по-лесно) и обърква така, че всяко късче дроб да бъде оваляно в брашното
* Обират се парчетата дроб или изтърсва да изпада брашното. 
* Пържи се на 3-4 пъти (зависи от големината на тигана) в горещо олио като не се разбъркват през цялото време, а се оставят по 1-2 мин. от всяка страна (до изпържване на късчеттаа)
* Вади се в затоплена чиния или тенджера и захлупва веднага с капак да остане топъл.
* През това време се счуква чесъна/пресова и смесва с  изцедения лимонов сок.
* Когато е изпържен дроба се залива със сместа от чесън  и лимон и пак затваря съда. 
* Оставя се да "поеме" затворено за около 30-40 мин., като през това време се разбърква 2-3 пъти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар