четвъртък, 7 април 2011 г.

кекс със сладко

2 яйца
2 ч.ч брашно
1 ч.ч. захар (при мен не пълна около 2/3 от чашата)
1 бакпулвер
1 кисело мляко 250 мл 
1 ванилия
2 с.л. олио
1 бурканче сладко

Яйцата + захарта + ванилията се разбиват с миксер докато пухнат (около 10-15 минути). Прибавя се киселото мляко, в което е разтворен бакпулвера, олиото и се разбива отново, след което се прибавя много внимателно брашното. Половината от сместа се изсипва в съд намазан с олио (масло, маргарин) и поръсен с брашно, изпича се, вади се от фурната и веднага се намазва отгоре със сладкото и върху сладкото се изсипва останалата смес от кeксовото тесто и се връща отново във фурната да се изпече, като фурната се оставя само на горен реотан. След изпичане се поръсва с пудра захар. 

Препоръчвам да се консумира студен, дори няколко часа след изпичането. Ако все пак се задържи, кекса остава сочен и много приятен за консумация доста дълго.

Няма коментари:

Публикуване на коментар