петък, 18 февруари 2011 г.

Норвежка гъбена супа

150 гр  гъби
400 гр вода
300гр прясно мляко
300гр течна готварска или заквасена сметана!
4 с. л разтопено масло/ за пържене на гъбките/
1 с.л /с  голям връх/  брашно или нишесте. Ако искате да е по-гъста супата може да сложите
2. с.л. брашно с връх
1 зеленчуков бульон
сол и черен пипер.


Приготовление:


Слагате на котлона да заври водата със зеленчуковия бульон. През това време нарязвате гъбките  парчета с големина каквато желаете, желателно е  на по-дребнички.

4 с.л. масло се загряват в тиган и се изсипват гъбките и се  пържат до златисто. Осоляват се.

Когато водата заври, изсипвате вече изпържените гъбки. Добавяте прясното мляко и течната сметана.

Оставате да поври 3 минутки и добавяте 1 с. л  с връх брашно която ПРЕДВАРИТЕЛНО 
сте разтворили с малко водичка за да се получи средно гъста кашичка, така супата няма да ви стане на бучки..

Изливате кашата в тенджерката и бъркате постоянно. Накрая слагате черния пипер..на вкус. Много е хубава с чер пипер 


Оставете супата да къкри на среден огън около 5 минутки.

Готово.
Сервира се с препечена  чеснова франзела или със солени пръчки.  

Няма коментари:

Публикуване на коментар